
Yangın güvenliğinin en önemli basamağı yangının çıkmasına engel olmak için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Alacağınız ilk tedbir Yangın Güvenlik Sisteminizin var ve faal olmasıdır. Ikinci en önemli tedbir ise mevcut sisteminizi ve techizatlarınızı kullanmayı bilen, araçlı araçsız bir yangına müdahale edebilen eğitimli ve deneyimli personelinizin olmasıdır. Yangın tehlikesinin daha iyi anlaşılması ile tehlike algısı ve risk değerlendirme yetisinde gelişme sağlanarak korunma tedbirlerine verilen önem artırılmalıdır.
Yangın bir felakettir ve bu felakete sizin adınıza dur diyebilecek kişiler yangına en yakın olan iş yerinizde çalışanlarınız olacaktır. Felaket anında insanlar genelde akılları ile değil alışkanlıkları ile hareket ederler. İnsanlar ömürleri boyunca pek fazla yangınla karşılaşmazlar, karşılaştıklarında ise manzara korkutucudur ve üstesinden gelebilmeleri için yeterli eğitimi almış ve kendine güveni kazanmış olmaları gerekir.
Yangın çıktığında ise önemli olan onun gecikmeden fark edilmesidir. Sonra erken ve etkin müdahaleye hazır olunması gerekmektedir. Tüm önlem ve engellemelere rağmen yangın çıkıp ta başlangıçta söndürülemediğinde ve tahliyeye karar verildiğinde önceden planlı ve organize bir tahliyenin kıymeti hiçbir şey ile ölçülemez. Binanın tahliye edilmesini gerektiren şartlar gecikmeden görülerek tahliyenin başlatılması gerekmektedir. Tahliye kararının gecikmesi telafisi imkansız kayıpları beraberinde getirebilir.
Işletmenizi korumak ve çalışanlarınızın can güvenliğini sağlamak için yapacağınız en iyi yatırımlardan biride personelinize aldıracağınız profesyonelce kişiler tarafından verilen yangın eğitimidir. Bir de bunun yasal zorunluluğunu unutmamak gerekir.
Yasal Zorunluluk
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU ve ilgili yönetmelikler, işletmerin ölçeğine ve çalıştırdığı personel sayısına bakmaksızın acil durum planı dahilinde temel yangın eğitimi almış kişi/kişilerin istihdam edilmesini ve diğer çalışanların da ayrıca eğitilmesini zorunlu kılmıştır.
Yangın Eğitiminin Amacı Nedir?
Katılımcılara başlangıç aşamasındaki bir yangına, nasıl müdahale edilmesi gerektiğini öğretmek. Yanma ve yangın hakkında bilgi vererek yangın bilinci oluşturmak, Yangın türüne göre uygun söndürme maddeleri ve yangın yerindeki tehlikeleri öğretmek.
Eğitim İçeriği:
1. Yanma ve yangın, Yangına sebep olacak faktörler
2. Yangın Türleri, Yangın yerindeki tehlikeler
3. Söndürme maddeleri, Yangın söndürme cihazları ve kullanımı
4. Yangın dolapları ve itfaiye hortumları
5. Başlangıç esnasındaki yangınları söndürme
6. Yangın türüne göre uygun olan yangın söndürme cihazlarını kullanma
7. Yangın anında acil durumda yapılması gerekenler
8. Yangın acil durum ekipleri ve görevleri