
Yapı işlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği :
“Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlike ve riskler konusunda bilgilendirme yapılarak gerekli eğitim verilir”
Yüksekte çalışma gerektiren işlerde yapılan işe dair mesleki eğitimin ve ilgili yönetmelikler ile belirlenen İSG eğitimlerinin yanı sıra çalışma ortamının yapısı gereği çalışanlara özel eğitim verilmelidir.
Yüksekte çalışma sırasında karşılaşılabilecek tehlike ve riskler büyük oranda belli olmakla birlikte çalışma esnasında kullanılan iş ekipmanının özellikleri, kurulum ile ilgili hususlar ve kişisel koruyucu donanımlar vb. unsurlar bazı tehlike ve risklerin gözden kaçırılmasına sebep olabilir.
Bu sebeple çalışanlara verilecek eğitimin ekipmanın kurulumu ve çalışma alanına erişimden işin tamamlanmasına kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
Yönetmelikte yüksekte çalışma eğitiminin içeriği ile ilgili hükümler yer almamaktadır. Ancak eğitim konularının belirlenmesinde genel olarak aşağıdaki hususlara önem verilmelidir:
İş, çalışan ve işyeri ortamının nitelikleri değerlendirildikten sonra aşağıda belirtilen konularda eğitim konularının belirlenmesinde genel olarak aşağıdaki hususlara önem verilmelidir:
*Yapılacak işin mahiyeti ve işin gerçekleştirileceği ortam ve yapının fiziki durumu,
*Aynı anda çevrede yürütülmekte olan faaliyetler,
*Yüksekte çalışma için kullanılması planlanan iş ekipmanı,
*Çalışanların durumu, bilgi ve tecrübe seviyeleri,
*Muhtemel acil durumlar.
İş, çalışan ve işyeri ortamının nitelikleri değerlendirildikten sonra aşağıda belirtilen konularda mevzunun önemine yeterince dikkat çeken bir eğitim düzenlenebilir:
*Basmakalıp davranışların düzeltilmesi ve güvenlik kültürü,
*Yüksekte çalışma ve düşme kavramları,
*Yüksekte çalışma gerçekleştiren çalışanların görev ve sorumlulukları,
*Yüksekte çalışma sırasında karşılaşılabilecek tehlike ve riskler,
*Tehlike ve risklere karşı uygulanacak toplu ya da kişisel tüm koruyucu tedbirlerin hiyerarşisi, özellikleri, çalışma alanına uygulanması,
*Kişisel koruyucu donanımların özellikleri ve doğru kullanımı,
*Uyarı işaretlerinin özellikleri ve seçimi,
*Yüksekte çalışma sırasında kullanılan ekipman ve malzemelerin bakımı ve
incelenmesi,
*Acil durum prosedürleri, kurtarma planı,
*Çalışanlar arası işbirliği, koordinasyon ve etkin iletişim,
*Ramak kala olayların bildirilmesi.